KOSGEB diğer ülkelerle ilişkilere büyük önem veriyor
??????? Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme Yönetimi (KOSGEB) Lideri Hasan Basri Kurt, KOSGEB’in diğer ülkeler ve uluslararası kuruluşlarla ilişkilere büyük önem verdiğini belirtti.
Özbekistan ve Malezya’dan bir heyet KOSGEB’i ziyaret etti. Heyete KOSGEB ve Kredi Garanti Fonu (KGF) tarafından sağlanan desteklere ilişkin sunum yapıldı.
Kurt, burada yaptığı konuşmada, Türkiye, Malezya ve Özbekistan arasındaki ilişkilerin güçlü ve stratejik olduğunu söyledi.
KOSGEB’in KOBİ’lerin rekabet güçlerini artıracak destek ve diğer hizmetleri sağlayarak ekonomik ve sosyal kalkınmadaki payını artırmak misyonuyla kurulduğunu ifade eden Kurt, şöyle konuştu:
“KOSGEB, imalat, hizmet ve ticaret sektörlerinde KOBİ’lere destek sağlama konusunda 30 yılı aşkın deneyime sahiptir. Bugün hedef kümemiz 3,5 milyonun üzerinde KOBİ olup, veri tabanımızda kayıtlı SMS sayısı yaklaşık 1,3 milyondur. Önceliğimiz son dönemde imalat sektöründe -Yüksek ve ileri teknoloji alanlarında faaliyet gösteren girişimciler.
KOSGEB’in KOBİ’leri desteklemek için çeşitli finansal araçlar kullandığını kaydeden Kurt, girişim sermayesi fonlarına, kredi garanti fonlarına katkı sağladıklarını ve finansal kuruluşlarla iş birliği halinde finansal destek programları yürüttüklerini söyledi.
Programda Türkiye’deki faaliyetler, finansal araçlar ve startup ekosistemi hakkında genel bir çerçeve paylaşacaklarını anlatan Kurt, şu değerlendirmeyi yaptı:
“KOBİ’lerin teknoloji ve iş geliştirme yatırımlarını destekleyecek bir KOBİBank kurma gündemimiz de var. KOBİ finansmanı konusundaki paha biçilmez tecrübenizle bu alanda işbirliği yapabilirsek minnettar olacağız. KOSGEB olarak diğer ülkelerle ilişkilere büyük önem veriyoruz. ve uluslararası kuruluşlar. KOSGEB, 2002 yılından bu yana Avrupa Birliği (AB) İşletmeler ve KOBİ’ler Rekabet Edebilirlik Programına (COSME) katılmaktadır. KOSGEB olarak COSME’ye birçok açıdan katkıda bulunuyoruz ve KOBİ’lerimiz bu kapsamlı programdan faydalanabiliyor.”
Kurt, KOBİ’leri uluslararasılaştırmanın değerinin bilincinde olan KOSGEB ile Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Sekretaryası’nın, İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkelerdeki KOBİ’lerin yararına çalışmak üzere yakın iş birliği içerisinde olduklarını vurguladı ( İİT) ve her iki taraf da üye ülkelerdeki KOBİ’lerin yakın işbirliği içinde olduğunu söyledi. Yardım edecek takviye platformunu ortaklaşa teşvik etmek konusunda prensipte anlaştıklarını söyledi.
Söz konusu projenin amacının KOBİ’lerin uluslararası ticari faaliyetlerini destekleyecek bir KOBİ iş birliği platformunun arka planını oluşturmak olduğunu anlatan Kurt, şöyle konuştu:
“Ayrıca İSEDAK’ın son toplantısında Türkiye’nin teklifi üzerine KOBİ’ler alanında üye ülkelerle iş birliğini geliştirmek amacıyla bir KOBİ programı oluşturulmasına karar verildi. Hem Özbekistan hem de Malezya bu KOBİ programı girişimine katkıda bulunmaktan memnuniyet duyacaktır. Uluslararası kuruluşlar, KOBİ politikaları ve KOBİ’lerin yanı sıra, kalkınmanın geliştirilmesi için iş birliğini teşvik edecek B2B düzenlemeleri konusunda birçok ülke ile güçlü ikili ilişkilerimiz bulunmaktadır. ve Özbek muadil kuruluşları arasında önümüzdeki hafta Malezya’ya B2B ziyaret planlıyoruz Uzlaşma Belgesi (MoU) KOBİ finansmanında bazı işbirliği fırsatlarını yenilemek ve görüşmek üzere SMECORP’a teknik bir ziyaret düzenliyoruz. Ziyaret sırasında, Malezya KOBİBank ve PERNAS Franchise organizasyonunu ziyaret etme şansına sahip olacaksınız.Her iki taraftaki KOBİ’lerin büyük potansiyeli ile bu program bilgi, deneyim alışverişi ve ticari faaliyetlerin teşviki amaçlıdır. Bunun yeni bir dönem açacağına inanıyoruz” dedi.
Programda ayrıca Özbekistan İstihdam ve Yoksulluğun Önlenmesi Bakan Yardımcısı Rano Esheyn Turdiboeva, İslam İşbirliği Teşkilatı Finans Kurumu ADFIMI Malezya Genel Sekreteri Mohd Prasad bin Hanif ve Genel Sekreter İlhami Öztürk de konuşma yaptı.